0594 21 37 39

Uilenborden

Onze uilenborden worden gemaakt van redcederhout of van kunststof. Ongeveer 90% van de uilenborden worden nu gemaakt van kunststof vanwege het zeer onderhoudsvrije materiaal en de zeer lange levensduur.

Dankzij onze ervaring in uilenborden, welke wij vervaardigen in onze eigen werkplaats, kunnen wij elk soort uilenbord leveren. Uw boerderij of woning krijgt een prachtige uitstraling met de plaatsing van onze uilenborden!

Geschiedenis van het uilenbord
Een uilenbord (Fries: ├╗leboerd, Gronings: oelbred, Drents: oelnbret) is een driehoekvormig, verticaal staand schot dat ontstaat door het driehoekvormige eindschild van een schilddak trapeziumvormig af te knotten. Dit driehoekige houten bord diende voor de ventilatie (opening) en om de schuur tegen inwateren te beschermen. Door het gat kunnen kerk- en steenuilen in en uit vliegen. De oudste archiefvermelding is uit 1669.

Een uilenbord bestaat uit twee gedeelten. In het midden een versierde balk die een makelaar wordt genoemd. Aan weerszijden bij de Friese uilenborden een knobbelzwaan met een gekromde hals. Bij de Saksische uilenborden in Nedersaksen maar ook in het aangrenzende Nederlandse Twente en de Achterhoek vaak twee gestileerde paardenhoofden al of niet naar binnen gewend.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

RIETDEKKEN
UILENBORDEN
REPARATIE & ONDERHOUD
REFERENTIES
U WILT EEN DAKINSPECTIE?
U WILT EEN AFSPRAAK MAKEN?

CONTACT

Rietdekkersbedrijf Frits Dijkstra
Rijksstraatweg 47
9841 PA Niezijl
info@rietdekkersdijkstra.nl

 

VAKFEDERATIE

DISCLAIMER

> Disclaimer & Privacystatement

SOCIALE MEDIA